Viherpiha

Peltomaa puutarhaksi

ViherPiha

Kysymys:

Olemme rakentamassa omakotitaloa, jonka ympärillä maa on savista, aiemmin viljeltyä peltomaata. Miten siitä saa muokkaamalla ja sekoittamalla sopivaa puutarhan pohjaa, jossa perennat, ruoho sekä puut ja pensaat menestyvät? Sekoitetaanko päälle turvehiekkaa vai multaa? Kuinka paksu kerros? Maa-analyysiä en ole teettänyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Savimaan rakennetta parantavat mm. mainitsemanne kasvuturve ja karkeahko hiekka. Maanparannuksen tarve ja lisättävien maa-ainesten määrä riippuu peltomaan koostumuksesta. Nyrkkisääntönä voitaneen kuitenkin pitää, että sekä hiekkaa että turvetta levitetään maan pinnalle 5–10 senttiä paksu kerros ja kaikki ainekset sekoitetaan huolellisesti keskenään. Peltomaan ongelmana ovat yleensä myös monivuotiset rikkaruohot, jotka kannattaa hävittää ennen mullan käyttöä puutarhakasvien kasvualustana. Viljelemättömillä alueilla kysymykseen voisi tulla esimerkiksi kemiallinen torjunta glyfosaattivalmisteilla, kuten Roundup tai Rambo.

Julkaistu: 1.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.