Meidän Mökki

Peltikaton pesu

Jouko Lommi

Kysymys:

Asensimme neljä kesää sitten peltikaton. Nyt koivut ovat vihertäneet osan punaisesta katosta. Millä aineella ja miten katto olisi hyvä puhdistaa niin, ettei pinnoitus kärsi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Peltikaton säännöllinen puhdistaminen pidentää sen käyttöikää. Likakohdat pestään pehmeällä harjalla ja vedellä, johon on laimennettu yleispesuainetta kuten käsitiskiainetta tai mäntysuopaa. Rautakaupassa myydään myös Peltipesua ja Panssaripesua. Vaikean paikallisen lian voi poistaa lakkabensiiniin kostutetulla kankaalla, mutta muuten liuottimia tulee välttää.

Ohjeen mukainen laimennusseos kannattaa tehdä puutarharuiskuun. Aine ruiskutetaan kattoon muutamaksi minuutiksi, pestään esimerkiksi jatkovartisella pesuharjalla ja huuhdellaan hyvin. Vettä kannattaa käyttää runsaasti, niin että vesikourutkin puhdistuvat. Vesipainepesussa täytyy välttää liian kovaa painetta ja katon kolhimista pesurilla.

Työturvallisuus on erityisen tärkeää, sillä märkä peltikatto on liukas.

Pekka Ojanperä, tekninen asiantuntija, Ruukki

Julkaistu: 13.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.