Viherpiha

Pelargoni kellastuu

Kasvitieteilijä

Julkaistu: 21.8.2013

Kysymys:

Mikä pelargoneja vaivaa? Meillä on kymmeniä vuosia vanha pelargonikanta. Pari vuotta sitten joidenkin yksilöiden lehdet kellastuivat. Se alkoi lehtiruodeista, joihin tuli tummia kuivannäköisiä kohtia. Mitään ötököitä en suurennuslasillakaan nähnyt. Puutarha-aerosoli ei auttanut. Syksyllä hävitin vioittuneet yksilöt ja otin terveestä pistokkaat tälle vuodelle. Kesän puolivälissä nekin alkoivat oireilla samoin. Kasvuolosuhteet ja hoito ovat vuosia olleet samanlaisia.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Pelkän kuvauksesi perusteella en pysty kertomaan, mikä pelargonikantaasi vaivaa. Pelargonit voivat reagoida mainitsemallasi tavalla lähes kaikkeen mahdolliseen, aina hoitovirheistä lähtien.

Pelargoneja vaivaavat monet erilaiset bakteerit, jotka aiheuttavat lehtien kellastumista ja kuihtumista. On mahdollista, että jokin bakteeri on sinunkin kasvissasi. Monet bakteerit eivät aiheuta pelargoneille viileässä mitään oireita, mutta lämpimässä, bakteerien kasvun ollessa voimakkaimmillaan, myös niiden aiheuttamat oireet tulevat esiin. Osa näistä bakteereista elää myös kasvin sisällä olevassa solukossa, joten niitä voi olla valmiina terveeltä näyttävässä pistokkaassa.

Mutta tuo on vain arvailua, yhtä hyvin syynä voi olla vaikkapa kuumuuden aiheuttama stressi. Pelargonikantasi on selvästi aikaisemmin viihtynyt sinulla, ja olet varmaan jakanut siitä pistokkaita sukulaisille ja tutuille. Jos omissa yksilöissäsi esiintyy edelleen oireita, niin pyydäpä vastapalvelukseksi itsellesi takaisin pistokas muualle jaetusta yksilöstä. Sen pitäisi olla taudinaiheuttajasta puhdas.

Visa Lipponen