Viherpiha

Peittokasvi varjoon

Pentti Alanko

Kysymys:

Mikä peittokasvi sopii varjoisaan sammaleiseen maahan?

Näytä vastaus

Vastaus:

On vaikeaa tietää kokeilematta, mikä on hyvä peittokasvi johonkin paikkaan puutarhassa. Yhden lajin istutukset ovat riskialttiita, epäluonnollisia ja keinotekoisia, vaikka niitä puutarhat ovat nykyään täynnään. Tästä on seurauksena jatkuva kastelun ja lannoituksen tarve. Ulkomaisissa kokeissa on todettu, että ryhmään kannattaa aina istuttaa useita erilaisia peittokasveja. Silloin huomaa, kuinka erilaisten sääolojen vallitessa myös peittokasvipeite on eri näköinen.

Hyvin viihtyvien peittokasvien suojassa säilyvät ne kasvit, joiden vuoro tulee ehkä seuraavana kesänä, kun sääolot ovat niille sopivammat. Tässä esimerkkejä lehtipuiden alle sopivista kasveista, jotka menestyvät multavassa savimaassa, varjoisella paikalla: maahumala, tiarellat eli pitsimyssyt, varjoyrtti, tapon- eli peittolehti, keltapeippi, pikkutalvio, rönsyansikka ja tuoksumatara.

Pentti Alanko

Julkaistu: 17.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.