Viherpiha

Peikonpähkinä eteläpihalla

Mainos

Ostimme kesällä peikonpähkinäpuun ja istutimme sen ruukkuun. Pihamme on etelän puolella, mutta sijoitimme ruukun varjoon aidan vierustalle. Viihtyykö peikonpähkinä aurinkoisella ja paahteisella eteläpihalla? Kuinka saisimme peikonpähkinämme parhaiten talvehtimaan?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

Peikonpähkinä, Corylys avellana ’Contorta’, on viehkeä kasvi kiemuraisine versoineen. Se viihtyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla ja suosii kalkkipitoista kasvualustaa. Peikonpähkinä on kylmänarka kasvi, joka kasvaa Etelä-Suomessakin menestymisensä äärirajoilla.

Talvehtiminen on epävarmaa ulkona ruukussa, joten kasvi kannattaa siirtää ruukkuineen viileään varastoon tai kellariin lepokauden ajaksi. Toinen vaihtoehto on istuttaa peikonpähkinä puutarhaan, jolloin juuristoalueen suojaksi voi maan routaantumisen jälkeen levittää esimerkiksi talvisuojaturvetta. Kovilla pakkasilla kasvuston voi kietaista pakkaspeitteen suojiin.

Julkaistu: 15.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä