Viherpiha

Peikonlehden mustat laikut

ViherPiha

Kysymys:

Minulla on ollut peikonlehti jo puoli vuotta. Nyt lehdissä on alkanut näkyä mustia läiskiä. Vaivaako kasvia joku tauti? Olen yrittänyt suihkuttaa sitä mäntysuopaliuoksella. Onko jotain tehtävissä? En raaskisi heittää peikonlehteäni pois.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtien mustat läiskät viittaavat hieman ylikosteaan multaan, joten mäntysuopaliuoksesta ei ole apua laikkujen poistamisessa. Suora auringonpaiste etenkin keväällä ja kesällä voi myös aiheuttaa lehtiin tummia läiskiä. Peikonlehti, Monstera deliciosa, viihtyy parhaiten puolivarjoisella kasvupaikalla ja mahtavaan kokoonsa nähden suhteellisen pienessä ruukussa. Suurilehtisenä lajina se kuluttaa kasvukauden aikana paljon vettä ja ravinteita, mutta talvella kastelu voi olla niukempaa. Peikonlehti pitää lisäksi sumuttamisesta. Nuoret lehdet vaurioituvat helposti, joten niitä täytyy käsitellä varovasti. Jos kasvualusta on märkä, anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Tarjoa kasville nyt talvella mahdollisimman paljon valoa, mutta suojaa lehvästö kevään edetessä polttovioituksilta.

Julkaistu: 3.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.