Meidän Mökki

Päteekö suullinen sopimus?

Tapio Korhonen

Kysymys:

Ostin vuonna 1972 rantatontin, joka lohkottiin itsenäiseksi tilaksi. Myyjän kanssa sovittiin tontille tulevasta tiestä sekä tien päässä olevasta kuudesta neliömetrin kääntöpaikasta. 20 vuotta sitten hänen poikansa tuli tilan isännäksi. Tänä keväänä hän ilmoitti, että auton kääntöpaikkaa ei saa enää käyttää. Onko suullisella sopimuksella mitään arvoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

1970-luvulla tehdyt suulliset sopimukset eivät sido tilojen myöhempiä omistajia, vaikka kääntöpaikkaa on saatu käyttää 39 vuoden ajan. Asia voi kääntyä teille parhain päin, jos oikeus tiehen ja kääntöpaikkaan kirjattiin aikoinaan lohkomiskirjaan ja piirrettiin lohkomiskarttaan. Silloin maanmittaustoimisto voi auttaa.

Valitettavasti 40 vuotta sitten ei ollut nykyistä kiinteistönmuodostamislakia. Se määrää järjestämään kulkuyhteyden määräalalle, joko rasitteella tai yksityistielain mukaisella tieoikeudella. 1970-luvulla määräalan ja kantatilan omistajat miettivät yhdessä reitin määräalalle ja sopivat asiasta tavallisesti suullisesti.

Julkaistu: 6.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.