Viherpiha

Pasuunakukan siemenlisäys

Pasuunakukan siemenlisäys

Visa Lipponen

Kysymys:

Mitä teen pasuunakukan siemenkodalle?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Pasuunat (suku Brugmansia) kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin esimerkiksi tomaatti. Pasuunan hedelmä on marja. Se ei avaudu, vaan irtoaa kypsyttyään kasvista sellaisenaan.

Halkaise kypsä marja yhdeltä sivulta terävällä veitsellä ja kerää siemenet. Paras kylvöaika on keväällä tai alkukesällä. Siementen itämisaika vaihtelee parista kolmesta viikosta jopa useaan kuukauteen.

Laita sen jälkeen siemenet veteen likoamaan 1–2 päiväksi. Liotus on suositeltavaa, sillä useilla pasuunoilla on siemenissään korkkimainen kuorikerros. Se jää helposti kiinni itävien taimien sirkkalehtiin ja voi hankaloittaa niiden kasvua.

Lionneista siemenistä kuorikerroksen saa pois sormien välissä pyörittämällä tai varovasti puristamalla, jonka jälkeen siemenet ovat valmiita kylvöön. Täytä ruukku kylvömullalla lähes täyteen ja kastele kunnolla. Laita siemenet mullan pinnalle parin, kolmen sentin välein. Samaan ruukkuun kannattaa kylvää useampia siemeniä. Peitä siemenet noin puoli senttiä paksulla kylvömultakerroksella ja sumuta pintakerros kosteaksi. Lopuksi siirrä kylvös esimerkiksi aurinkoiselle ikkunalaudalle ja peitä se läpinäkyvällä muovipussilla.

Pidä multa tasaisen kosteana. Pasuunoiden siemenet vaativat itääkseen valoa, joten niitä ei saa peittää paksulla multakerroksella. Ohuesta multakerroksesta ei ole haittaa, sillä ikkunalaudalla valoa pääsee riittävästi siemeniin saakka.

Kun taimissa on sirkkalehtien lisäksi vähintään kaksi muuta lehteä, voit koulia ne omiin ruukkuihinsa. Kouli kuhunkin ruukkuun vain yksi taimi.

Visa Lipponen

Julkaistu: 23.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.