Viherpiha

Pasuunakukan ötökät

ViherPiha

Kysymys:

Kasvatin viime kesänä taimesta komean pasuunakukan, joka kasvoi 1,5-metriseksi ja kukki koko loppusyksyn. Nostin kasvin huoneenlämpöön talveksi. Kasvia vaivasi kirvat koko kesän ja sama vaiva on jatkunut sisällä. Leikkasin rungosta 2/3 pois, mutta aina uusien lehtien ilmestyttyä kirvat tulevat. Lisäksi mullasta mönkii isoja vihreitä kuoriaisia pari viikossa. Ötökkäkirjasta katselin kuvia ja se näytää kultakuoriaiselta, joka tekstin mukaan viihtyy kukkien juuristossa toukkana ja mönkii pois, kunhan kasvaa aikuiseksi. Onko mitään tehtävissä vai onko peli menetetty?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pasuunakukka talvehtii parhaiten viileässä, valoisassa paikassa, jolloin se varistaa lehtiään. Ehkä huoneenlämpö on ollut liian lämmin pasuunakukalle suhteessa valon määrään. Talvinen kasvu on heiveröistä, mikä entisestään altistaa kirvoille. Kirvojen torjumiseksi kannattaa kokeilla ruiskutusta nestemäisellä torjunta-aineella. Yleensä se suositellaan tehtäväksi jo siinä vaiheessa, kun kasvi tuodaan ulkoa sisään. Mullassa elävien toukkien määrän voit tarkistaa lähiaikoina ajankohtaiseksi tulevan mullanvaihdon yhteydessä. Varmuuden varalta voit pistää uuteen kukkamultaan hyönteistikkuja, jotka torjuvat sekä kirvoja että mullassa eläviä ötököitä.

Julkaistu: 21.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.