Viherpiha

Pasuunakukan lehdet pilalla

Visa Lipponen

Kysymys:

Mikä tekee pasuunakukan lehdistä pitsiä?

Brugmansian ylälehtiin tulee joka vuosi heinäkuun lopulla reikiä. Reiät ovat pitsimäisiä, pienimpiin lehtiin jää vain solukon seinämät jäljelle. Olen tutkinut lehdet ja rungon suurennuslasilla, mitään liikkuvaa ei näy. Käykö joku ötökkä yöaikaan imemässä lehtiä? Pasuuna on kesät ulkona, muuten sisällä. Runko on alhaalta lähes ranteen paksuinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet aivan oikeassa arvellessasi, että jokin ötökkä käy syömässä lehtiä. Kyse on todennäköisesti joistakin kovakuoriaisen toukista tai aikuisista yksilöistä, tai perhosten toukista, joiden esiintyminen ajoittuu heinäkuulle. Ilman näytettä tuholaisesta en pysty sitä arvaamaan tämän tarkemmin. Tuholaiset syövät selvästi lehtien pehmeät solukot ja jättävät syömättä paksuimmat suonet, joista muodostuu lehtiin verkkomainen kuvio. Isoa pasuunaa on hankala myrkyttää kokonaan. Jos kyse on paikalle jatkuvasti uudelleen lentävistä hyönteisistä, ei myrkytyksestä ole edes hyötyä, koska sitä pitäisi tehdä koko ajan. Yhtä asiaa voit kuitenkin kokeilla: osta kaupasta voimakkainta chiliä mitä löydät, sekoita se veteen ja kaada seos sumutinpulloon. Sumuta sitten nuoret kasvinosat seoksella läpikotaisin, mutta varo, ettei polttavaa nestettä pääse silmiisi. Chilistä ei ole mitään haittaa kasville, mutta monet eläimet karttavat sen voimakasta makua. Visa Lipponen

Julkaistu: 14.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.