Viherpiha

Pasuunakukan kukinta

Teija Heinonen

Kysymys:

Miten hoidan pasuunakukkia talven yli ja miten saisin ne kukkimaan ensi kesänä? Minulla on ollut kolme yli metrin pituista pasuunakukkaa kaksi vuotta, mutta en ole saanut niitä kukkimaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pasuunakukan kukittamisen resepti on aurinkoinen tai puolivarjoinen suojaisa kasvupaikka, tasainen kosteus ja säännöllinen lannoitus. Janoista kasvia joutuu kastelemaan kesähelteillä jopa päivittäin, ja ravinteitakin on hyvä tarjoilla vähintään joka toinen kastelukerta. Veteen liukenevat moniravinteiset kesäkukkalannoitteet sopivat tarkoitukseen hyvin. Suuressa kasvatusruukussa kosteus säilyy pidempään. Ruukun pohjaan ja sivuille poratut reiät puolestaan huolehtivat liian veden poistumisesta.

Lepokauden viileässä talvehtineet pasuunat leikataan kevättalvella. Esikasvatus aloitetaan lämpimissä sisätiloissa, mikä aikaistaa kukintaa.

Pasuunakukkien kukittaminen on käytännössä osoittautunut vaikeaksi, ja siinä onnistutaan hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Joillain viherpeukaloilla suuret huumaavantuoksuiset torvet soivat hyvin uutteraan, toiset sen sijaan onnistuvat kasvattamaan pasuunalleen vain vartta asianmukaisesta hoidosta huolimatta.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.11.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.