Viherpiha

Parsakaalin pienet kukinnot

Teija Heinonen

Kysymys:

Miksi parsakaali tekee vain pieniä kukintoja? Kukinnot ovat läpimitaltaan vain noin 1,5 senttiä. Kasvupaikka on aurinkoinen ja lannoitettu kompostoidulla lannalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Parsakaali on vaativa viljelykasvi. Se viihtyy parhaiten lämpimällä kasvupaikalla syvämultaisessa ja kuohkeassa, hyvin kosteutta ja ravinteita pidättävässä maassa. Suuret poikkeamat ihanneoloista aiheuttavat häiriöitä kasvulle. Vaikka parsakaali sadonkorjuun aikaan saattaa sietää jopa muutaman asteen pakkasen, kasvun alkuvaiheeseen osuva kylmyys voi aiheuttaa alimittaisia kukintoja. Myös äkilliset kasvuolojen muutokset vaikeuttavat kehitystä. Siksi esimerkiksi sisätiloissa esikasvatetut pikkutaimet on hyvä totuttaa ulkoilmaan vähin erin ennen istuttamista. Kukintojen pienuus voi johtua myös ravinteiden epätasapainosta, veden puutteesta tai liian tiheästä istutuksesta. Ihannelämpötila parsakaalin kasvulle ja kehitykselle on 15–18 astetta. Sopiva taimiväli on noin 40 senttiä ja riviväli 50–60 senttiä. Teija Heinonen  

Julkaistu: 17.8.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.