Meidän Talo

Parketin palat irtoavat

Meidän Talo

Kysymys:

Pienistä puupaloista tehty tammiparkettimme on peräisin 1970-luvun lopulta. Kun päätimme kunnostaa lattian, pyysimme paikalle parkettialan yrittäjän, joka muistikin talomme edellisen omistajan ajoilta. Hän mainitsi, että parketti oli hiottu ja lakattu aikaisemmin pariin kertaan ja epäili, josko sen liimaus betonilattiaan kestäisi kolmatta kertaa.

Sovimme, että otamme riskin. Parketti hiottiin ja lakattiin, ja se näytti hienolta. Muutaman päivän kuluttua havaitsimme olohuoneen nurkassa kohdan, jossa parketti kopisi ihan niin kuin se olisi ollut irti. Pyysimme parkettimiehen uudelleen paikalle ja hän totesi, että parketti on irronnut pohjaliimauksesta, niin kuin hän oli epäillyt. Ratkaisuksi hän ehdotti koko lattian uusimista. Eikö lattiaa voi korjata millään keinoin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Asentajan havainto osui oikeaan. Parkettipalat eivät ole olleet niin lujasti kiinni alla olevassa betonilattiassa, että ne olisivat kestäneet hionnasta syntyvän tärinän vaikutuksen. Lautaparkettien uudelleenhionnan yhteydessä saattaa käydä samoin, jos hiontakertoja on useita. Silloin irtoaminen tapahtuu lautaparketin rungon ja parkettisiivujen välistä. Ongelman voi toki korjata uusimalla koko lattian, mikä on myyjän kannalta hieno juttu, mutta asunnon omistajalle kallista. Jos tyytyy "paikattuihin housuihin", edullisempi korjausvaihtoehto on porata irti olevan alueen palojen liitosalueelta noin 150–200 mm:n välein pieniä reikiä 1–2 mm:n poranterällä niin, että ne ulottuvat lattiabetonin pintaan saakka. Reikiin ruiskutetaan suolaliuosneulalla ja apteekista saatavalla kertakäyttöruiskulla puusepän liimaa. Liimamäärän oppii tietämään, kun parin ensimmäisen reiän jälkeen astuu kyseiselle kohdalle, jolloin liika liima pursuaa reiästä pois. Seuraaviin reikiin osaa sitten jo annostella liimaa sopivasti. Jos liima on kovin paksua, voi sitä yleensä ohentaa hieman vedellä. Ohentaminen saattaa olla tarpeen myös siksi, että palojen irtoamisen myötä alla on todennäköisesti betonipölyä, jonka tulisi kyllästyä liimasta. Betonipölyn olemassaolon voi tarkistaa reikien poraamisen jälkeen polkemalla hieman parkettia, jolloin pöly nousee rei'istä lattialle. Kun koko alue on käsitelty, korjatulle alueelle laitetaan painoksi runsaasti kirjoja tai huonekaluja. Reiistä ulos pursuava liika liima pyyhitään pois kostealla rievulla ja annetaan liimauksen kuivua pari–kolme vuorokautta. Liima ei kovetu lakatun lattian alla yhtä nopeasti kuin avoimessa ja lämpimässä huonetilassa. Vastaavalla tavalla voi korjata lautaparketin irronneet pintaosat, elleivät palat irtoa kokonaan. Liimaa ruiskutetaan hieman vähemmän, koska puukappaleiden osat liittyvät tiiviimmin toisiinsa.

Julkaistu: 16.4.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.