Viherpiha

Palsamipihta varistaa neulasiaan

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Pihallani on parimetrinen palsamipihta, joka kärsi kesän 2006 kuivuudesta. Syksyllä 2006 huomasimme, että pihta oli pudottanut neulaset latvaosastaan noin puolen metrin matkalta. Viime kesänä pihta alkoi kuitenkin kasvaa normaalisti, mutta kaunis puu ei ole. Puolen metrin alue uuden latvan alapuolella on edelleen ilman neulasia. Jatkaako pihta kasvuaan, jos leikkaan kuivuneen latvaosan? Mitä muuta voisin tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikäli pihtakuusi on muodostanut vaurioita kärsineen latvan rinnalle uuden ns. kaksoislatvan, kuivunut latva voidaan poistaa. Ainoaa latvaa ei sen sijaan pidä katkaista, vaan antaa luonnon tehdä tehtävänsä.

Havupuilla on toisinaan uskomaton kyky paikata haavansa, mutta uusiutuminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Muotovalioksi puusta ei ehkä aivan heti ole, mutta pihdan kasvaessa ja tuuhistuessa latvaosan pieni kauneusvirhe hälvenee omia aikojaan.

Teija Heinonen

Julkaistu: 17.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.