Viherpiha

Palsamiköynnöksen kasvupaikka

ViherPiha

Kysymys:

Millainen kasvupaikka sopii palsamiköynnökselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Palsamiköynnös (Schisandra chinensis) kasvaa luontaisesti itä-Aasiassa, tuoreissa ja runsasravinteisissa lehdoissa ja sekametsissä.

Palsamiköynnös tarvitsee ravinteikkaan kasvupaikan. Istutuskuoppaan laitetaan reilusti kompostimultaa. Varjossa kukinta jää heikoksi. Kasvin juurelle kannattaa istuttaa perennoja tai suojata se katteella, sillä melko pinnassa pysyvä juuristo kärsii helposti kuivuudesta. Kastelusta on syytä huolehtia varsinkin kukinnan aikaan. Meidän oloissamme köynnös kasvanee 2–3-metriseksi. Sille voi laittaa tukinaruja tai säleikön tai ohjata sen kasvamaan puiden ja pensaiden päälle.

Kasvi menestyy I–III vyöhykkeillä, mutta edullisilla paikoilla kasvattamista voi kokeilla pohjoisempana. Syksyllä juurten suojaksi on hyvä laittaa havuja.

Palsamiköynnöksestä on olemassa sekä yksi- että kaksikotisia lajikkeita. Jos kasvi on kaksikotinen, toisin sanoen hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä, marjoja haluavan täytyy istuttaa kumpaakin sukupuolta vierekkäin. C-vitamiinipitoisista marjoista valmistetaan mehuja, marmeladia ja hilloa.

Anna Aho

Julkaistu: 14.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.