Viherpiha

Palmuvehkan lisäys

Visa Lipponen

Kysymys:

Voiko palmuvehkan jakaa?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä voi. Ota kasvi ruukusta ja halkaise mukulamainen maavarsi kahtia terävällä puukolla. Käsittele haavapinnat puuhiilipölyllä, se estää taudinaiheuttajien pääsyä haavaan. Puuhiilipölyksi kelpaa hiiltyneestä halosta irtoava pöly tai käsittelemättömästä grillihiilestä murentamalla saatu pöly. Anna jaetun kasvin olla pöydällä muutama päivä, jotta haavapinnat kuivahtavat. Istuta sitten jakopalat omiin ruukkuihinsa.

Jos tarkoituksesi on lisätä tai pienentää liian suureksi kasvanutta kasvia, se onnistuu helposti myös pistokkaista. Kasvin lehtiä nimitetään usein oksiksi, vaikka ne ovat samalla tavalla liuskoittuneita lehtiä kuin esimerkiksi pihlajalla. Leikkaa kokonainen lehti tyveltä poikki, ja laita se korkeaan maljakkoon juurtumaan. Kun lehden tyvelle on kasvanut juuria, voit istuttaa kasvin ruukkuun.

Pese kädet jakamisen tai pistokkaiden oton jälkeen. Palmuvehka on myrkyllinen kasvi, mutta aiheuttaa lähinnä paikallisia ärsytysoireita.

Visa Lipponen

Julkaistu: 28.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.