Viherpiha

Paksujalka varistaa lehtiä

ViherPiha

Kysymys:

Mikä vaivaa paksujalkaa? Kasvi pudotti talvella kaikki lehdet. Nyt se tekee uusia lehtiä, mutta ne mustuvat heti. Kasvin kärjessä on kirkasta nestettä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Paksujalat (suku Pachypodium) ovat mehikasveja, jotka vaativat paljon valoa ja sietävät kuivaa. Luonnossa niillä on normaalisti lepoaika, jolloin ne varistavat lehtensä. Suomessa kasvatetaan tavallisimmin kapeapaksujalkaa (P. geayi) ja aavikkopaksujalkaa (P. lamerei). Lepoajaksi ne varistavat osan lehdistään. Nuorina ne saattavat varsinkin valoisassa ja lämpimässä paikassa pyrkiä kasvamaan vuoden ympäri. Silloin ne säilyttävät lehtensä koko vuoden. Mitä vanhemmaksi ja kookkaammiksi paksujalat tulevat, sitä helpommin ne menevät lepoon. Valitettavasti lepoaika ei aina osu talveksi, joka Suomen oloissa olisi niille ihanteellisin valon vähyyden takia. Kasvinne siirtyi selvästikin lepoon ja aloittaa nyt uutta kasvua. Uusien lehtien mustuminen ja kärjessä oleva kirkas neste eivät kuitenkaan ole normaaleja ilmiöitä. Oireet johtuvat melko varmasti siitä, että kasvi on liian pimeässä, sitä on kasteltu liikaa tai siinä on tuholaisia. Kun paksujalka menee lepoon ja varistaa lehtensä, kastelua vähennetään reilusti. Uudet lehdet alkavat kasvaa pääosin paksuun varteen varastoituneiden ravinteiden ja veden turvin. Vasta silloin aloitetaan normaali kastelu. Jos kasveille annetaan liikaa vettä lepokaudella, osa juurista voi mädäntyä. Jatkuvasti märkänä oleva multa aiheuttaa kasvuhäiriöitä, kuten uusien lehtien mustumista. Jos kasvissa on tuholaisia, niistä pääsee eroon torjunta-aineilla. Visa Lipponen

Julkaistu: 29.4.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.