Viherpiha

Päivänlilja ei kuki

ViherPiha

Kysymys:

Vanha oranssikukkainen tarhapäivänlilja ei jaksa avata nuppujaan. Nuppuja on kyllä paljon, mutta ne joko putoavat tai vettyvät paikalleen. Hometta tai härmää ei näy ainakaan päällepäin. Vaihdoin kasvin paikkaa ja jaoin sen keväällä, kun luulin että vika on maassa, mutta kukinta epäonnistui uudessakin paikassa. Missä vika? Vaiva on jo monivuotinen, väri- tai keltapäivänliljoissa ei ole mitään vikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireista päätellen tarhapäivänliljaa vaivannee harmaahome, vaikka pölyävää hometta ei päällepäin näykään. Tauti on liljoilla erittäin yleinen vitsaus, jonka seurauksena nuput eivät avaudu, vaan mätänevät paikoilleen tai putoavat pois. Harmaahome saastuttaa myös lehtiä ja varsia. Se leviää helposti tiheässä kasvustossa kosteissa olosuhteissa. Kemiallisista kasvinsuojeluaineista torjuntaan sopii esimerkiksi Euparen M. Luomuvaihtoehtona homeen karkottamiseksi voi valmistaa vaikka peltokortekeitettä, jonka valmistussuhteet ovat 1 kilo peltokortetta 10 litraan vettä. Keitteen laimennussuhde on 1:5. Keite saattaa tilapäisesti helpottaa päivänliljan oloa, kun se sumutetaan kasvustoon parin viikon välein. Kumpikaan toimenpide ei kuitenkaan poista kokonaan kiusallista sienitautia, jonka aiheuttajat säilyvät sitkeästi saastuneissa kasvijätteissä. Harmaahomeen leviämisen estämiseksi sairaat kasvinosat kannattaa hävittää.

Julkaistu: 18.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.