Maku

Paistinpannun-/kattilanpohjan huolto

Uura Hagberg

Kysymys:

Kiitos Kirsi vastauksestasi paistinpannunpohjan puhdistuksesta joskus kesällä. Tarkoitin kuitenkin ulkopuolta. Kirjoitamillasi ohjeilla hoidan kyllä sisäpuolen. Mutta ulkopuoli vähän niinkuin palaa kiinni. Mitäs sitten teet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei Konsta!

Fiskars Homen (Iittala&Hackman) kuluttajapalvelusta kerrotaan:

Säännöllinen puhdistaminen myös pannun/kattilan ulkopuolelta ehkäisee ongelman syntymisen. Jokaisen käyttökerran jälkeen ulkopuolen pesu harjan ja pesuaineen (esim. fairy) kanssa sekä huolellinen kuivaus (hyvä vinkki käyttää talouspaperia pannujen kuivaukseen, niin ei likaannu astiapyyhe). Jos pannu/kattila jää likaiseksi ja rasvaiseksi käyttöjen välissä, palaa lika kiinni ulkopuoleen hellalla.

Kiinnipalanut lika terästuotteessa:

-ensimmäisenä kannattaa kokeilla harjaa ja käsinpesuainetta

-terästuotetta voi liottaa vahvemmassa pesuaineessa (ei ikivanhoille kattiloille joissa alumiinipohja). Tuotetta suurempaan astiaan kuumaa vettä ja reilusti konetiskiainetta → kattilan sisään painoa jolloin pohja uppoaa veteen → antaa vaikuttaa → puhdistus harjalla ja hyvä huuhtelu

-kovasti pinttynyttä likaa voi koittaa hagata pois patapadalla (saippuavillalla), jonka ei pitäisi jättää pahoja jälkiä.

-mikäli lika erittäin kovassa, voi hangata hankaussienellä/teräsvillalla. Näistä jää kyllä naarmuja kattilaan, mutta käyttöähän ne eivät haittaa.

Ulkopuolelta pinnoitettu (musta) tuote:

- ensimmäisenä kannattaa kokeilla harjaa ja käsinpesuainetta

-myös liotusta voi kokeilla lämpöisessä vedessä ja maltillisemmalla määrällä tiskikoneainetta (pesuainetta 1tl/1,5L vettä). Tämä saattaa aiheuttaa muutoksia pinnoitteeseen. Siis omalla vastuulla. Ei muumikattilalle!

-hankaussienellä/teräsvillalla pinnoite vaurioituu. En suosittele.

Julkaistu: 30.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.