Viherpiha

Päärynän vaivat

ViherPiha

Kysymys:

Mikä vaivaa noin 10 vuotta vanhaa päärynäpuutani? Se kukkii upeasti ja tekee hedelmiäkin, mutta kypsyessään päärynät muuttuvat sisältä tummiksi ja pahanmakuisiksi. Raakana ne ovat vielä ihan päärynän makuisia. Osa lehdistä menee rullalle, olen kerännyt ne ja polttanut. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtien käpertymistä aiheuttavat muun muassa päärynäkemppien toukat. Ne myös tahraavat hedelmiä mesikasteellaan. Kiusankappaleisin tehoavat useimmat yleistorjunta-aineet, kuten Bioruiskute. Mikäli puu muuten voi hyvin ja päärynät ovat ulkonäöltään kauniita, saattaa mallon ruskettuminen ja hedelmien paha maku johtua niinkin yksinkertaisesta syystä kuin väärästä sadonkorjuuajasta. Päärynät kerätään hieman ennen niiden täyttä kypsyyttä. Mikäli hedelmien annetaan olla puussa liian pitkään, ne saattavat muuttua sisältä ruskeiksi.

Julkaistu: 20.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.