Viherpiha

Päärynän laikut

ViherPiha

Kysymys:

Minulla on kaksi päärynäpuuta, jotka kukkivat hienosti keväällä. Niissä on nyt melkoisesti hedelmiäkin. Ongelma on hedelmissä esiintyvät tummat läikät. Joissakin on halkeamia. Lehdissäkin esiintyy läikkiä. Mikä ötökkä on kyseessä ja miten siitä voisi päästä eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on päärynärupi, joka säilyy talven yli maahan pudonneissa lehdissä sekä versojen pinnalla. Keväällä se alkaa tartuttaa silmuja kuolleista lehdistä vapautuvilla itiöillä. Vähitellen raakileisiin ja lehtiin ilmestyy tummia laikkuja, minkä seurauksena raakileiden pinta halkeilee ja kasvu pysähtyy. Lehtien haravointi ja hävittäminen syksyllä puiden alta vähentää ruven leviämistä. Tämän kesän säät ovat olleet erittäin otolliset päärynäruven kasvulle. Voi siis toivoa, että tauti ei esiinny yhtä voimakkaana ensi vuonna. Jos päärynärupi uusiutuu vuosittain samalla voimistuen, on paikallaan harkita ruventorjuntaruiskutuksia.

Julkaistu: 1.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.