Viherpiha

Ötököitä kasvihuonekurkulla

ViherPiha

Kysymys:

Viime kesänä ilmestyi kasvihuoneessa oleviin kurkkuihin tuhansia hyvin pieniä mustia pisteitä. Filatelistin 30-kertainen suurennuslasi paljasti ne mustiksi luteen näköisiksi ötököiksi. Tolu-käsittely tappoi ne kyllä, mutta se tapahtui liian myöhään, sillä kurkut kuolivat. Mitä ötökät olivat ja talvehtivatko ne kasvihuoneessa? Miten vältyn niiltä ensi kesänä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä on kurkkukirva, jota esiintyy runsaasti etenkin lämpiminä kesinä. Mustanpuhuva tuholainen lisääntyy nopeasti ja tuhoaa kasvuston vauhdikkaasti, ellei torjuntatoimenpiteisiin ryhdytä ajoissa.

Monen kotitarhurin onneksi kurkkukirva ei kuitenkaan talvehdi lämmittämättömissä kasvihuoneissa. Ansarin normaali kevätpuhdistus esimerkiksi mäntynestesaippualla tai Puutolulla on riittävä toimenpide ennen uuden viljelykauden aloittamista.

Teija Heinonen

Julkaistu: 30.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.