Meidän Mökki

Ostimme olematonta

Meidän Mökki

Kysymys:

Vanhempani ostivat rantapalstan 1962, ja kauppakirjassa sanotaan sanasta sanaan "Kauppaan kuuluu alueensa kohdalta vesijättömaa". Tontti on korkeaa kalliota, ja ranta oli pitkälle ulottuvaa kaislikkoa. Muutama vuosi sitten sovimme naapurin kanssa rantojen ruoppauksesta niin, että vesi ei enää nousisi kaislikkoiselle maalle saakka. Viime kesänä kuulimme, että naapurimme aikoo ostaa vesijättömaan omalta kohdaltaan. Paikalla käynyt mittausinsinööri ehdotti, että mekin lunastaisimme vesijätön omalta osaltamme. Ja me kun luulimme omistavamme jo vesijätön, kuten kauppakirjassa sanotaan.

Saimme kuitenkin kuulla, ettei myyjällä olisi ollut oikeutta luovuttaa vesijättöä. Mitä pitäisi nyt tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vesijättöjä syntyy maan kohoamisen, vesistöjen kuivatuksen tai kuivumisen sekä vedenpinnan alentamisen seurauksena, jolloin se jää rantaviivan siirtymisen vuoksi nauhamaisena maakaistaleena rantatilan ja vesirajan väliin.

Kauppakirjoihin voi kirjoitella kaikenlaista, mutta se ei muuta muuksi sitä tosiasiaa, että myyjällä ei teidän tapauksessanne ollut valtuuksia myydä itselleen kuulumatonta omaisuutta. Kyse on saattanut olla väärinkäsityksestä, ehkäpä myyjä on toiminut vilpittömästi vastoin parempaa tietoa. Vesijätön omistaa yleensä jakokunta eli vesialueen omistajat – joihin muuten tekin todennäköisesti kuulutte – jos sitä ei ole erikseen lunastettu itselle.

Kaupan osalta ei varmaan ole enää mitään tehtävissä. Viisainta on yksinkertaisesti lunastaa vesijättö itselleen ja näin varmistaa, ettei mökkinne ja veden väliin tule joskus historiassa jotain muuta. Pelko siitä tosin lienee vähäinen.

Vesijätön hinta määräytyy alueenne rantatonttien käyvän neliöhinnan mukaan. Todellisuudessa monet vesijätöt myydään alennuksella, sillä usein ne ovat veden vaivaamia, heikkolaatuisia maapaloja ? toki huippulaatuisia vesijättöjäkin löytyy.

Lunastusta haetaan maanmittaustoimistolta, jonka toimialueella vesijättö sijaitsee. Toimitusta haetaan kirjallisesti joko maanmittaustoimistosta saatavilla hakemuslomakkeilla tai vapaamuotoisesti.

Toimitusta voi hakea vesijättöön rajoittuvan kiinteistön omistaja, mutta sitä voi vaatia myös vesijätön omistaja.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.