Viherpiha

Orvokki vaarassa

Orvokki vaarassa

ViherPiha

Kysymys:

Pikkutaimia on keväällä paljon, mutta niitä ei tarvitse harventaa, koska heinäkuussa penkistä saa kerätä kottikärryllisen kuollutta kukkaa. Keväällä sarviorvokit jaksavat kyllä kukkia. Orvokit siementävät herkästi ja nurmikosta löytyy terveitä yksilöitä. Niissäkään ei kukinta aina onnistu.

Tein muutama vuosi sitten uuteen paikkaan sarviorvokkipenkin, johon lisäsin kompostia. Siinä kato näkyi selvimmin, ja istuttamani asterikin kuoli jo ennen kukintaa. Mitä voin tehdä käyttämättä myrkkyjä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tähän viittaa myös se, että samaan penkkiin istuttamanne asteri kuoli. Astereista ainakin kiinanasteri on arka maan kautta leviävälle lakastumistaudille. Kyseessä voi olla myös joku tyvitautia aiheuttava sieni. Tyvitauti saa aikaan varsien tyvien mustumista ja ruskettumista sekä kasvuston kuihtumista. Tauti leviää maasta käsin, joten mikäli saastuneet kasvit on viety kompostiin, taudinaiheuttajia saattaa tulla sitä kautta uuteenkin kukkapenkkiin.

Tyvitaudin esiintymistä edesauttaa liian tiheä kasvusto, runsas typpilannoitus, viileät ja kosteat säät sekä kasvin viljely pitkään samalla paikalla. Kasvit on siirrettävä uuteen paikkaan, mutta tauti siirtyy helposti sairaiden kasvien mukana.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.