Viherpiha

Orvokin tuholaiset

Orvokin tuholaiset

ViherPiha

Kysymys:

Saviruukuissa kasvavat upeat orvokkini kuolivat yhtäkkiä kukittuaan runsaasti pari kuukautta. Kyseessä ei ollut juurimadon aiheuttama tuho, vaan madot olivat pieniä ja vaaleita, muutaman millin kokoisia. Ne ilmeisesti söivät juuret, sillä kasvit nuukahtivat parissa päivässä. Varsi jäi käteen, kun siitä vetäisi, eikä juuria enää ollut. Miten matojen ilmestymistä voisi ehkäistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä lienee korvakärsäkäs, jonka toukat elävät maassa vioittaen muun muassa orvokin, mansikan, syklaamin ja ruusun juuria. Vioituksen seurauksena taimet kärsivät vedenpuutteesta ja saattavat lopulta kuolla. Lentokyvyttömät aikuiset nakertavat pyöreitä koloja lehtiin ja kukkiin.

Toukat voivat ilmestyä kasveihin, jos ne istutetaan vanhaan multaan tai jos multaan sekoitetaan peltomultaa. On myös mahdollista, että korvakärsäkäs on ollut orvokin taimissa jo ostohetkellä.

Kotipuutarhassa korvakärsäkkään tuhoa voi estää käyttämällä kesäkukkaruukuissa uutta säkkimultaa, pesemällä ruukut ja eristämällä ruukut mullasta aluslautasella.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 2.7.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.