Viherpiha

Orkidean uudet lehdet menevät haitarille?

Visa Lipponen

Kysymys:

Miksi orkidean uudet lehdet menevät haitarille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Joidenkin ohutlehtisten orkideoiden, etenkin nystykämmeköiden (suku Oncidium) ja niistä jalostettujen risteymäsukujen, sekä tarhaorvokämmeköiden (Miltoniopsis-risteymät) lehdet voivat kasvatuksessa mennä haitarille. Syynä on lehtien kasvuvaiheen aikana joko liian märkänä pidetty tai kastelujen välillä liian kuivaksi päässyt kasvualusta, usein vielä yhdistettynä liian kuivaan huoneilmaan.

Mieti, annatko kasville liikaa vai liian vähän vettä lehtien kasvaessa. Muuta sitten tuota kastelurytmiä hiukan, jolloin uudet lehdet saattavat kasvaa taas normaaleiksi.

Haitarille menneet lehdet jäävät kurttuisiksi. Mitään varsinaista haittaa siitä ei kasville ole, mutta se vähentää kasvin koristearvoa. Jos haitarille menneiden lehtien kärjet jäävät kiinni toisiinsa eikä lehtilapa avaudu kunnolla, voit varovasti irrottaa kärjet toisistaan. Samalla voit hieman auttaa haitarilla olevia lehtiä avautumaan venyttämällä niitä varovasti suoremmiksi ja levittämällä toisiaan vasten painautuneita lehtilavan puoliskoja normaalin lehden näköisiksi.

Haitarilehdet napsahtavat helposti poikki, joten käytä harkittua voimaa. Haitarilehdetkin yhteyttävät, poikki napsahtaneesta lehdestä ei ole kasville enää mitään hyötyä.

Julkaistu: 24.9.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.