Viherpiha

Orapihlaja-aidan hävitys

Orapihlaja-aidan hävitys

ViherPiha

Kysymys:

Tarkoitus on hävittää vanha, huonokuntoinen orapihlaja-aita ja istuttaa tilalle tuija-aita. Maaperä ei ole kovin ravinteikasta, joten sitä lienee tarpeen vaihtaa. Miten syvältä ja leveältä maa pitää vaihtaa? Miten vanhat juurakot saa parhaiten poistettua?

Lajikkeeksi ajattelin ’Brabantia’. Miten tiheä istutusväli on sopiva?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanhan orapihlaja-aidan juurakoiden poistaminen onnistuu parhaiten koneella, joka muun kaivutyön ohessa kuopaisee yhtenäisen istutusojan tuleville tuijan taimille. Syvyyttä kasvualustalla saisi olla vähintään 60 senttiä ja leveyttä toinen mokoma.Tuija viihtyy parhaiten tuoreahkossa mullassa, jossa on kohtuullisesti ravinteita. ’Brabant’ sopii havuaidaksi hyvin. Kookkailla taimilla saadaan nopeasti näyttävää, ja niitä voidaan istuttaa pikkutaimia harvempaan. Esimerkiksi metrin korkuisten tuijan taimien istutusväli on noin 70 senttiä taimien tuuheudesta riippuen.

Julkaistu: 18.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.