Maku

Oodi karviaismarjoille

Mainos

Karviainen on marja, jonka arvo on luvattoman usein ymmärretty väärin. Minä ja moni muu pähkäilee karviaispensaittensa äärellä: mitä niistä nyt voisi tehdä? Oisko teillä karviaisreseptejä?

Teksti Helena

Asiantuntija vastaa:

Ilman karviaista ei synny esimerkiksi Lakattoman lakkahilloa tai loistavan makuista Tallimestarin kiisseliä. Seuraavassa MAKU-toimituksen suosikit.

Lakatta lakkahilloa
1 1/2 kg porkkanoita
3 l karviaisia
1 dl vettä
1 1/2 kg hillosokeria
Kuori ja raasta porkkanat. Perkaa halutessasi karviaisista kannat, joskaan se ei ole välttämätöntä. Mittaa ainekset kattilaan veden kera. Keitä seosta noin tunnin verran, kunnes saat ainekset helposti soseutettua.
Lisää mukaan hillosokeri ja keitä 10 minuuttia. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin, sulje ja säilytä kylmässä.
Hillo maistuu ihanalta torttujen ja kakkujen täytteenä, paahtoleivän päällisenä ja lettujen kera.

Karviaishyytelö
2 l karviaisia
2 dl vettä
700 g sokeria/mehulitra
Keitä hieman raa’at karviaiset vedessä rikki.
Siivilöi seos. Mittaa kattilaan mehu ja tarvittava määrä sokeria. Keitä seosta noin 15 minuuttia ja tee hyytelökoe: ota ruokalusikallinen hyytelöä lautaselle ja anna jäähtyä jääkaapissa hetken. Vedä keskelle lusikalla rako. Jos rako ei umpeudu, on hyytelö valmista. Jos hyytelö ei ala 20 minuutin keittämisen jälkeen hyytyä, käytä apuaineena pektiiniä tai sinistä Melatinia.
Kaada hyytelöseos pieniin, puhtaisiin purkkeihin, anna jäähtyä ja hyytyä ennen sulkemista.

Etikkakarviaiset
1–1 1/2 l karviaisia
Liemi
3 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1 dl vettä
5 neilikkaa
pala inkiväärinjuurta
1 dl fariinisokeria
Perkaa ja huuhtele kypsät karviaiset. Pane karviaiset puhtaisiin tölkkeihin. Kiehauta liemi ja kaada karviaisten päälle. Sulje tölkit tiiviisti ja anna tekeytyä muutaman viikon, ennen kuin tarjoat esimerkiksi liharuoan lisäkkeenä.

Sitruunainen karviaispikkelssi
noin 1 l puolikypsiä karviaisia
Liemi
1/2 dl etikkaa
1 1/2 dl vettä
3 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
1 laakerinlehti
2–4 tähtianista
Mittaa kattilaan liemiainekset kiehauta ja lisää peratut karviaiset.
Keitä pikkelssiä miedolla lämmöllä ilman kantta 10–15 minuuttia. Tölkitä pikkelssi puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin. Herkuttele säilykkeellä esimerkiksi liharuokien kanssa.

Karviais-minttuhyytelö
noin 100 g mintunlehtiä
7 1/2 dl karviaismehua
300 g sokeria
1 ps (25 g) sinistä Melatinia
(vihreää karamelliväriä)
Huuhtele mintunlehdet. Kaada päälle kiehuva, sokeroimaton karviaismehu ja anna hautua peitettynä noin 15 minuuttia.
Siivilöi lehdet pois. Kuumenna neste ja liuota siihen suurin osa sokerista. Sekoita hyytelöimisaine loppuun sokeriin, lisää liemeen ja anna kiehahtaa.
Värjää hyytelöliemi halutessasi karamellivärillä, jota olet liuottanut muutamaan vesitippaan. Kuori vaahto pois ja tölkitä pieniin purkkeihin.
Tarjoa hyytelöä esimerkiksi lammasruokien kera.

Tallimestarin kiisseli
1 l vettä
1/2 l karviaisia
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
Väliin ja päälle
3 dl raastettua hapanleipää
2 rkl voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
Mittaa kattilaan vesi ja karviaismarjat. Keitä, kunnes marjat ovat täysin pehmenneet. Siivilöi seos, lisää liemeen sokeri ja anna päästä kiehumisen vauhtiin. Liuota perunajauhot kylmään veteen. Ota kattila liedeltä ja kaada perunajauhoseos ohuena nauhana liemeen koko ajan sekoittaen. Pane kattila takaisin liedelle ja anna pulpahtaa muutaman kerran. Nosta kiisseli jäähtymään ja mausta vaniljasokerilla.
Kuumenna paistinpannulla rasva. Lisää mukaan ruisleipäraaste ja anna ruskistua kevyesti. Mausta seos sokerilla ja kaakaojauheella.
Kaada kiisselistä puolet tarjoilumaljaan. Ripottele päälle reippaat puolet leipäseoksesta. Kaada päälle loput kiisselistä ja somista pinta leipäraasteseoksella.
Vinkki! Jos heittäydyt höveliksi, vaahdota pinnalle vaniljaista kermavaahtoa.

Julkaistu: 23.6.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä