Viherpiha

Onnenepensaan lisäys

ViherPiha

Kysymys:

Voiko onnenpensasta lisätä pistokkaasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Onnenpensaita (Forsythia spp.) voidaan helposti lisätä pistokkaista – ainakin taimistopuutarhureiden mielestä.

Taimitarhoilla onnenpensaista otetaan myöhään syksyllä niin sanottuja talvipistokkaita. Pistokkaat leikataan 15–30 sentin pituisiksi. Niitä säilytetään kevääseen 0–asteisessa kylmävarastossa, jossa on korkea ilman kosteus. Pistokkaat istutetaan avomaalle aikaisin keväällä ja ne juurtuvat yleensä nopeasti.

Kotioloissa voit kokeilla pistokkaiden istuttamista heti leikkaamisen jälkeen syksyllä suoraan avomaalle niin, että niistä näkyy vain latvaosa. Voit myös kokeilla pistokkaiden leikkaamista ja istuttamista keväällä heti maan sulettua. Yleensä muutamista pistokkaista aina joku tai joitakin juurtuu ja lähtee kasvamaan.

Toinen lisäystapa on puutumattomista kesäpistokkaista. Pensaasta leikataan kuuden–kahdeksan sentin mittaisia paloja alkukesällä, kun versot ovat puhjenneet ja kasvaneet riittävän pituisiksi, mutta eivät ole vielä puutuneet. Katkaise pistokas nivelen alapuolelta ja leikkaa alin lehtipari pois.

Pistä pistokas juurtumaan hiekan ja turpeen seokseen muovin alle, puolivarjoiseen paikkaan. Tasainen kosteus on ehdoton edellytys pehmeiden kesäpistokkaiden juurtumiselle. Suihkuta siis pistokkaita riittävän usein, jotta ilmankosteus muovin alla pysyy korkeana.

Pentti Alanko

Julkaistu: 12.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.