Meidän Talo

Onko rikkivety vedessä vaarallista?

Meidän Talo

Kysymys:

Meillä on vapaa-ajan talo Kolarin kunnassa. Talo on liitetty kunnalliseen vesi- ja viemäriverkostoon, koska pintavesikaivon vesi oli pahanhajuista ja rautapitoista. Kun taannoin saavuimme mökille neljän kuukauden tauon jälkeen, vesijohtovesi haisi mädälle kananmunalle. Veden mukana tuli ilmaa, ja veden väri oli hetken aikaa ruskehtavaa.

Jonkin aikaa vettä laskettuamme se muuttui kirkkaaksi ja hajuttomaksi. Saunan suihkusta tuli sama haju kuin keittiön hanasta, mutta se hävisi, kun laskimme vettä. Juoksutuksen ajaksi avasimme ikkunat ja savupellit. Sen jälkeen hajuhaitta oli poissa.

Seuraavana aamuna yksi meistä joutui ottamaan särkylääkettä, ja illansuussa hän sai vielä vatsavaivojakin. Mistä on kysymys? Onko moinen vesi vaarallista käytettäväksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mädän kanamunan haju viittaa rikkivetyyn, jonka ihminen kykenee haistamaan hyvinkin pieninä pitoisuuksina. Rikkivety voi olla peräisin putkistoon joutuneista mätänevistä aineksista, jäte- tai suovedestä taikka pohjaveteen liuenneesta rikkivedystä. Pintavesikaivojen rikkivety on useimmiten peräisin maa-ainesten hajoamisesta, porakaivoissa syynä voi olla rikkipitoinen kallioperä. Mikäli juomavesikaivossa on rikkivetyä, kaivo pitää tyhjentää ja puhdistaa. Samalla on tiivistettävä maaperää kaivon ympärillä niin, etteivät hule- ja pintavedet pääse kaivoon. Rikkivety liukenee veteen hyvin, jolloin veden ominaispaino kasvaa ja se muuttuu normaalia vettä raskaammaksi. Jos veden käytössä on taukoja, vetypitoinen vesi painuu putkiston alimpaan kohtaan ja väkevöityy siellä. Rikkivetypitoinen vesi on hapanta ja syövyttää metalliputkistoja sekä laitteita. Vettä kuumennettaessa rikkivety erottuu vedestä kuumavesivaraajassa; ilmakuplat ovat peräisin siitä. Suurina pitoisuuksia ja huonosti ilmastoidussa tilassa vety ei enää ole pelkästään hajuongelma, vaan sillä on myös terveysvaikutuksia. Kunnalliset vedenottamot ottavat veden useimmiten porakaivoista, jolloin kallio- ja maaperän laadulla on iso merkitys. Lapissa voi olla alueita, joissa vulkaanisissa kiviaineksista liukenee pohjaveteen rikkivetyä. Syytä huoleen on, jos veden laadusta vastaavat tahot eivät tiedosta veden vaarallisuutta tai ovat siitä välinpitämättömiä. Asiasta on syytä ottaa yhteyttä ympäristökeskukseen, terveystarkastajaan ja/tai vesilaitokseen, joiden tulee vaatimuksestasi auttaa asian ratkaisussa ja tehdä tarvittavat korjaukset. Ongelmaa ei ratkaista juoksuttamalla vettä kotona, vaan vety on poistettava jo vedenottamolla. Rikkivedyn poistoon on olemassa laitteita, joista saa lisätietoa Suomen ympäristökeskuksesta.

Julkaistu: 16.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.