Meidän talo

Onko lämpöpumpun ulkoyksikkö riski talolle?

Mainos

Mitä liian korkealle tai liian lähelle seinää asennettu ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö tiputusvesineen tekee seinämateriaalille? Maalaisjärjellä ajatellen laitteesta valuva vesi homehduttaa ainakin puuseinän? Ei liene hyväksi muillekaan?

Teksti Meidän Talo

Asiantuntija vastaa:

Lämpöä on siirretty jo pitkään sisältä ulos ja päinvastoin käyttäen apuna kompressoreja.1900-luvun lopussa lämpöpumput alkoivat kehittyä ja niiden käyttö yleistyä. Ulkoseinälle kiinnitetään höyrystin, johon sitoutuu ulkoilman lämpöä, joka sitten siirretään rakennuksen sisäilmaan, lämmitysjärjestelmään tai käyttöveden esilämmitykseen. Kun ulkoyksikön kennosto jäähtyy, sen pinnalle tiivistyy ulkoilman kosteutta, joka johdetaan yksikköön kuuluvan putken kautta hallitusti pois. Kennolevyn tai ulkoilman alhaisen lämpötilan seurauksena kennoston pinnalle kertynyt kosteus usein myös jäätyy, jolloin jää tulee laitteeseen kuuluvan lämpövastuksen avulla sulattaa pois. Joissakin lämpöpumpuissa on käytössä automaattinen vaihtoehto, jolloin lämmitystila pysäytetään hetkeksi. Tällöin kennon pinnalle kertyneellä jäällä on mahdollisuus sulaa.
 

Kun laitteistoon kuuluvalla sisäilmayksiköllä halutaan jäähdyttää sisäilmaa, sen sisältämää kosteutta kertyy asunnossa olevaan kennostoon. Kertynyt vesi johdetaan putkistolla taas hallitusti pois. Sisätiloissa ei usein ole niinkään yksinkertaista johtaa lauhdevettä viemäriin. Sisäilmayksikön sijoitus puoltaa usein paikkaa olohuoneessa tai aulassa, jolloin siirtomatka voi olla pitkä, putki tarvitsee kaatoa, eikä sen haluta pilaavan sisätilojen interiööriä. Jos putki on liian pieni ja sen sisälle kertyy bakteerilimaa, se voi tukkia poistoputken sillä seurauksella, että sisäilmayksikön alapuolelle tulee vesivahinko. Vastaava vahinko voi syntyä jääkaapin taakse, jossa kuuman kompressorin päällä oleva haihdutusallas on huomaamatta hapristunut rikki tai jääkaapin sisältä lähtevän poistovesiputken liitos on irronnut.
 

Kuten edellä olevasta selviää, eivät oikein asennetun lämpöpumpun kondenssivedet aiheuta kosteusongelmia rakennukselle on ulkoverhous mitä materiaalia tahansa. Ulkoyksikön vedet johdetaan maahan mielellään niin, että vedet eivät jää seisomaan rakennuksen seinustalle.

Julkaistu: 8.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä