Viherpiha

Omituiset sormustinkukat

Pentti Alanko

Kysymys:

Mistä johtuu, että joillakin sormustinkukilla ylin kukka on poikkeava? Se avautuu ensimmäisenä ja on valtavan suuri. Onko ilmiö periytyvä? Olen nähnyt paikkoja, joissa miltei jokaisessa taimessa on tuo erikoisuus. Sitten on paikkoja, joissa ei ole ensimmäistäkään poikkeavaa kukkaa. Onkohan kasvuoloilla vaikutusta kukkien poikkeavuuteen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rohtosormustinkukasta tunnetaan viljelylajike ’Monstrosa’, jonka kukinnon ylin kukka on muodostunut isoksi ja leveäksi. Se poikkeaa suuresti rohtosormustinkukan tavallisista kukista, jotka ovat kellomaisia. Tämä lajike on varmasti hyvin näyttävä, joten sitä kannattaa vaalia puutarhassa. Lajikeominaisuus on periytyvä. Ainakin osasta tällaisista kasveista kerätyistä siemenistä kasvaa yksilöitä, joiden latvakukka on iso ja laakea. Kasvuoloilla ei siis ole vaikutusta kukkien poikkeavuuteen. Sana monstrosa tule sanasta monstruosa, epämuodostunut, mikä viittaa kukkien poikkeavuuteen verrattuna rohtosormustinkukkien ulkonäköön yleensä.

Julkaistu: 26.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.