Viherpiha

Omenat jäävät pieniksi

Omenat jäävät pieniksi

ViherPiha

Kysymys:

Miksi hedelmät jäävät pieniksi? Vanhan navetan paikalla kasvaa omenapuu, joka teki ensi kertaa reilun sadon, mutta hedelmät jäivät peukalonpään kokoisiksi. Muuten puu kasvattaa metrin mittaisia vuosikasvaimia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvun kurissapitämiseksi typpipitoinen lannoitus kannattaa unohtaa kokonaan muutamaksi vuodeksi. Syyslannoitus fosfori–kaliumpitoisella lannoitteella elokuussa riittää ravinnetasapainon ylläpitämiseksi.

Kevätleikkaukset voidaan ainakin osittain korvata taivuttamalla nuoria oksia painojen avulla vaakatasoon, mikä hillitsee niiden pituuskasvua. Voimakas versokasvu tapahtuu yleensä hedelmäpuiden talvenkestävyyden ja sadonmuodostuksen kustannuksella.

Hedelmien pienuus saattaa juontaa myös mainitsemastanne reilusta sadosta. Pölytyksen jälkeen luonto karistaa automaattisesti pois raakileet, joista ei koskaan tule kunnon omenoita.

Raakileiden lisäharvennuksesta on tarvittaessa huolehdittava itse etenkin runsaina satovuosina. Harvennus parantaa hedelmien laatua ja suurentaa kasvamaan jätettyjen omenoiden kokoa.

Hedelmien pienuus voi johtua myös lajikkeesta. Esimerkiksi Kainuun korkeudella hyvin talvehtivien marjaomenien, kuten ’Erstaa’ ja ’Dolgo’ omenat eivät kasva peukalonpään kokoa suuremmiksi.

Teija Heinonen

Julkaistu: 1.11.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.