Viherpiha

Omenapuut suojaan myyriltä

ViherPiha

Kysymys:

Voiko omenapuuta istuttaessa asentaa myyräverkon juurten ympärille maan sisään? Onko verkosta mahdollisesti haittaa myöhemmin puun juuristolle? Jos verkko kannattaa laittaa, niin mikä on riittävä etäisyys? Riittääkö, jos verkon asentaa juuriston ympärille kiertäen riittävän syvälle, mutta jättää pohjan auki? Pitääkö verkko laittaa myös pohjalle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ajatus torjua myyrätuhoja maan alle asennetun verkon avulla on teoriassa hyvä. Käytännössä toimenpide lienee kuitenkin hankala toteuttaa, joskaan henkilökohtaista kokemusta ei minulla asiasta ole. Maan alle asennettavan verkon silmäkoon tulisi esimerkiksi olla niin suuri, että puun juuret kasvavat sen läpi, mutta toisaalta niin pieni, että maakäytäviään kaivelevat, kooltaan 10–20 senttiä pitkät vesimyyrät, eivät pääse sujahtamaan sen raoista.

Juuriston ympärille puun tyven tuntumaan verkkoa ei saa kietoa, vaan upottaa suhteellisen laajalle alueelle, vähintään 1,5–2 metrin päähän rungosta ja koko kasvualustan syvyydelle eli noin 80 sentin syvyydeltä. Verkon asentaminen vain sivuille riittänee. Pohjan kauttaaltaan verhoaminen aiheuttaisi melkoisia kaivutöitä. Suojauksesta huolimatta juuret ovat aikanaan verkon läpi kasvettuaan jälleen myyrien vapaasti herkuteltavana.

Teija Heinonen

Julkaistu: 10.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.