Viherpiha

Omenapuun varttaminen

Omenapuun varttaminen

ViherPiha

Kysymys:

Sain omenapuun taimen, jonka piti olla koristeomenapuu, mutta joka osoittautuikin tavalliseksi valkokukkaiseksi kitkeriä hedelmiä tuottavaksi omenapuuksi. Puu on kyllä malliltaan koristeomenapuu, jonka oksat alkavat aivan maan rajasta. Saako puun muutettua punakukkaiseksi ja -lehtiseksi, koristeomenia tuottavaksi varttamalla? Vaatiiko toimenpide jokaisen oksan varttamisen? Puu on jo kasvanut kolmimetriseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Saamanne puu on valkokukkainen koristeomenapuu. Nuoren puun lajikkeen muuttaminen toiseksi on periaatteessa mahdollista, mutta käytännössä aika kohtuuton toimenpide. Haluttu lajike tulisi varttaa kaikkiin pääoksiin ja latvukseen, jotka typistetään voimakkaasti ennen operaatiota.

Yksinkertaisempaa olisi hankkia mieluisenne punakukkainen ja -lehtinen yksilö puutarhamyymälästä. Malus Purpurea-ryhmän purppuraomenapuulajikkeita ovat muun muassa ’Royalthy’, ’Makamik’, ’Royal Beauty’, ’Tumma Kaunotar’ ja ’Wasbiskaw’.

Teija Heinonen

Julkaistu: 3.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.