Viherpiha

Omenapuun kuori hilseilee

ViherPiha

Kysymys:

Miksi omenapuun kuori hilseilee? Rungon alaosaan ilmestyy oranssia hilsettä joka muistuttaa ruostetta. Sen jälkeen kuori vähitellen kuivuu kokonaan pois. Ensin tauti oli vain yhdessä puussa, mutta on jo levinnyt lähes kaikkiin omenapuihimme.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireet voivat kuulua jollekin lahottajasienelle. Oranssi hilse saattaa olla sienen itiöemiä. Esimerkiksi punapahka (Nectria galligena) on varsin yleinen monen lehtipuun ja pensaan kuorivioitusten ympärillä. Lahovika taas saattaa johtua niin sanotuista pakkashalkeamista. Jotkin yksilöt ja lajikkeet ovat alttiita syksyn ja talven vaihtelevien sääolojen aiheuttamille jäätymiselle. Kuoren nilaosaan jää syksyllä vettä, joka pakkasten myötä jäätyy ja rikkoo kuoren alla olevia soluja. Solut kuolevat ja syntyy pakkashalkeama. Näihin kohtiin iskeytyy helposti erilaisia lahottajasieniä, joiden itiöemät tulevat kasvukaudella kuoren pinnalle. Itiöemät voivat olla erivärisiä ja muotoisia. Joskus puut osaavat itse eristää pakkashalkeaman lahovian eikä se aiheuta merkittävämpää haittaa. Mutta isot halkeamat voivat jopa tappaa puun. Tosin siinä voi mennä useita, joskus kymmeniä vuosia. Vioittunutta kohtaa voi harjata pehmellä juuriharjalla varovaisesti. Kuorijätteet kannattaa hävittää, ei kompostoida. Lannoita puita maltilla ja tee hoitoleikkaukset oksistossa. Kun puu on muuten perusterve, saattavat oireet vähetä tai poistua ajan myötä. Pertti Rajala

Julkaistu: 25.3.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.