Viherpiha

Omenapuun alustan hoito

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Pihamme on vanha, samoin nurmikko. Olen istuttanut uusia hedelmäpuita vapaalle nurmikkoalueelle viimeisen 1-5 vuoden aikana. Yritän epätoivoisesti säilyttää puun ympäristön mullalla, mutta vanha nurmikko kasvaa voimalla sitä umpeen. Onko haitallista, jos annan nurmikon vallata myös puiden alustan ja leikkaan sen ruohonleikkurilla lyhyeksi? Vaatiiko hedelmäpuu oman "reviirin"?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nurmikko on kaunis ja helppohoitoinen puiden alla, mutta omenapuut eivät menesty nurmikossa parhaalla mahdollisella tavalla. Jos alustat halutaan pitää nurmikolla, pitäisi puun tyvellä kuitenkin pitää halkaisijaltaan ainakin 70 sentin mittainen mullosympyrä. Nurmikon leviämisen mullosympyrään voi estää peittämällä alueen puukatteella tai katekankaalla, jonka reunat mullataan maahan.

Nurmikko kuluttaa puulta vettä ja ravinteita. Jos puun alla on nurmikkoa, on muistettava kastella ja lannoittaa paitsi omenapuuta, myös nurmikkoa. Puun ravinteiden saannin voi varmistaa sijoittamalla lannoiterakeet maahan pisteltyihin reikiin.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 23.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.