Viherpiha

Omenapuuhun lisää oksia

Lotta Lindholm

Hortonomi, puunhoitaja

Kysymys:

Puuni on lähes oksaton siltä puolelta, missä metsä on aiemmin varjostanut sitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos kasvuolosuhteet ovat nyt muuttuneet ja puuta varjostanut metsä on poissa, on mahdollista, että osa latvan oksistosta aivan luonnostaankin hakeutuu kohti valoa. Kasvuvoima riippuu paljon siitä, missä ilmansuunnassa entinen varjopuoli on. Jos se on pohjoissuunnassa, lisäkasvu jää sillä puolella heikoksi. Mikäli se on etelän puolella, voit odottaa parempaa lisäkasvua.

Puut eivät kasvata uusia oksia rungosta, mutta voit määrätietoisin ja maltillisin leikkauksin ohjata osan latvan oksistosta kohti paljasta puolta. On tärkeää pitää leikkaushaavat mahdollisimman pieninä.

Muista, että oksa jatkaa kasvuaan aina läheltä leikkaushaavaa. Valitse siis seuraavaksi kasvusilmuksi aina sellainen silmu, joka on oksan entisellä varjopuolella. Jos puut tekevät uusia nuoria versoja lisävalon ansiosta, voit yrittää taivuttaa ja ohjata niitä paljaalle puolelle. Tee taivutus keväällä tai alkukesällä. Loppukesällä voit tarkistaa, onko nuori verso puutunut uuteen asentoon.

Taivutuksen voi tehdä versolle, joka on kasvanut samana keväänä tai edellisenä keväänä. Vanhaa oksaa ei kannata yrittää taivuttaa. Jos taivutat oksia alkukeväällä, ole varovainen, sillä nuori oksa napsahtaa herkästi poikki.

Julkaistu: 22.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.