Viherpiha

Omenapuu voi huonosti

Omenapuu voi huonosti

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on pihalla kahdeksanvuotias ’Make’-omenapuu. Kaksi kesää sitten runkoon ilmestyi kostea ja pehmeähkö laikku, joka on hiljalleen kasvanut. Osa kuoresta on irronnut. Muutama oksa on kuollut, ja lehdet ovat jääneet pienemmiksi kuin muissa puissa. Puu on kukkinut, mutta pudottaa raakileet vähitellen. Nyt runkoon on ilmestynyt vaaleanpunertavaa jäkälän näköistä ainetta. Mikä puuta vaivaa? Onko siitä enää omenan tuottajaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä lienee kuorimätä-niminen sienitauti. Se muodostaa puun kuoreen pieniä kosteita mätälaikkuja, jotka pikkuhiljaa suurenevat ja levittäytyvät koko rungon ympäri. Kuorimätää esiintyy erityisesti sateisina kesinä ja kosteilla kasvupaikoilla. Esimerkiksi juurten läheisyydessä seisova vesi voi altistaa puun kyseiselle taudille. Myös omenapuiden perusrunkojen kestävyys kuorimätää vastaan vaihtelee. Tautia voi torjua salaojituksen ja maanparannuksen avulla.

Julkaistu: 6.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.