Viherpiha

Omenapuu oireilee

Pertti Rajala

Kysymys:

Mikä omenapuuta vaivaa? ’Antonovka’-omenapuun lehdet ruskettuvat ja putoavat elokuussa. Vieressä kasvava, samalla tavoin hoidettu ’Huvitus’-lajike ei oireile.

Näytä vastaus

Vastaus:

Keskustelin asiasta omena-asiantuntija Jorma Jokelan kanssa. Kenties kasvupaikalla ja yksilöiden välisillä eroilla on suurempi merkitys kuin lajike-erolla. Omenapuussa talvivauriot voivat tulla näkyviin viiveellä. Talven tai ikääntymisen heikentämä oksa voi kuolla vasta kasvukauden lopulla, jolloin lehdet nuutuvat, ruskettuvat ja tippuvat pois. Toinen syy voi olla Suomessa yleistynyt versotauti (Monilia laxa). Se on lähinnä kirsikan ja luumun tauti, mutta voi esiintyä myös omenapuissa. Se on voinut iskeytyä muun muassa hoitoleikkausten yhteydessä tai pienestä kuorivauriosta. Versotauti ruskistaa nuoria versoja ja lehtiä. Koko oksa kuolee varsin nopeasti. Suosittelen, että leikkaat kuolleet oksat pois ja poltat ne. Pertti Rajala

Julkaistu: 27.1.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.