Viherpiha

Omenapuu kellastuu

ViherPiha

Kysymys:

Tänä keväänä istutettu omenapuu alkoi yhtäkkiä kellastua ja lehtiin ilmestyi mustia laikkuja. Mistä tämä johtuu? Voiko se olla laikkutautia? Toinen samaan aikaan istutettu omenapuu on ihan hyvässä kunnossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tummat laikut omenapuiden lehdissä ovat useimmiten omenaruven aikaansaannoksia. Tauti on hyvin yleinen, ja se saastuttaa lehvästön ohella myös hedelmiä. Sieni-itiöt talvehtivat maahan varisseissa lehdissä, jotka kannattaa hävittää pois tontilta rupitartunnan leviämisen estämiseksi. Lehtien äkillinen kellastuminen voi puolestaan viitata juuriston toimintahäiriöihin, ongelmiin kasvualustassa tai vaikeasti paljain silmin havaittaviin tuholaisiin, kuten hedelmäpuu- tai omenankellastajapunkkiin. Värin muutos saattaa johtua myös ravinteiden puutoksesta. Lannoittakaa puuta keväällä kohtuullisella määrällä typpipitoista moniravinteista seoslannoitetta. Hedelmäpuupunkin talvimunia voidaan torjua varhaiskevätruiskutuksen avulla huhti–toukokuussa ennen silmujen turpoamista. Tarkoitukseen sopivia parafiiniöljypohjaisia kauppavalmisteita ovat esimerkiksi Kevätruiskute ja Sun 7 E Kevätruiskute. Omenarupeen tehoavat mm. Candit ja Euparen M.

Julkaistu: 5.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.