Viherpiha

Omenanraakileet varisevat

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on viisi vuotta vanha ’Raike’-omenapuu. Sitä on leikattu, mutta ei enää parina viime vuonna. Puu kukkii ja tekee raakileita. Vähitellen ne kuitenkin tippuvat, niin että syksyyn mennessä ei puussa ole enää omppuja. Missä vika? Lannoitammeko liian vähän vai väärään aikaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Raakileiden totaalinen variseminen johtuu pölytyksen epäonnistumisesta. Kukinnan aikaan on saattanut olla sateista, viileää tai muuten epäedullinen lentosää pölyttäjähyönteisille. Monet omenapuut vaativat lisäksi ristipölytyksen eli toisen saman lajin, mutta eri lajikkeen siitepölyä tullakseen hedelmöitetyksi. Mikäli pölyttäjätoveria ei kasva noin parinkymmenen metrin läheisyydessä, hedelmöittyminen voi jäädä riittämättömäksi. Myös keväthallat aiheuttavat harmia omenatarhurille. Lämpötilan laskeminen nollan alapuolelle palelluttaa kukat ja vioittaa raakileita myöhemmässä vaiheessa.

Julkaistu: 15.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.