Viherpiha

Omenaleikkurin torjunta

Omenaleikkurin torjunta

Pertti Rajala

Kysymys:

Olen kerännyt kaikki pudonneet raakileet ja katkaistut latvat pois, mutta silti omenaleikkuri katkoo suurimman osan uutta kasvustoa. Naapuriin on yli 600 metriä, voivatko leikkurit levitä sieltä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Omenaleikkuri (Neocoerrhinus aequatus) on pieni, 3–4 millin pituinen kärsäkäskuoriainen. Sen väri on metallinen ja tumma. Kärsäkkäillä on tyypillisesti pitkä kärsämäinen suuosa.

Aikuinen kuoriainen alkaa syödä omenan lehtiä ja kukkia heti keväällä. Naaras munii raakileisiin, ja kuoriutuvat toukat syövät niihin käytäviä. Lisäksi muniva naaras puree raakileen kannan osittain poikki, jolloin omenan alun kehitys pysähtyy.

Raakileet putoavat helposti maahan, ja jonkin ajan kuluttua toukat siirtyvät niistä maahan talvehtimaan.

Olet siis tehnyt oikein keräämällä raakileita maasta. Toivottavasti olet myös hävittänyt ne kunnolla. Kompostista toukat tupsahtavat helposti takaisin omenapuihin.

Ammattipuutarhurit määrittävät torjunnan tarpeen haavimalla omenan oksistoa kukinnan aikaan perhoshaavilla muutaman minuutin ajan. Jos haavista löytyy 2–5 omenaleikkuria, torjunnalle on tarvetta.

Ammattiviljelyksillä omenaleikkurin torjuntaan käytetään dimetoaatti- ja tiaklopridi-valmisteita. Uuden kasvinsuojelulain mukaan harrasteviljelijä voi käyttää pyretriinipohjaisia valmisteita omenapuun ruiskuttamiseen heti kukinnan jälkeen.

Olettavasti omenaleikkurit tulevat omenatarhasi lähistöltä. Ne talvehtivat toukkina, ja toukat liikkuvat korkeintaan muutamia metrejä. Aikuiset kuoriaiset lentävät luontaisesti muutamia satoja metrejä ja otollisilla tuulilla jopa kauemmas. Silti saastunta on lähialueella.

 

Julkaistu: 1.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.