Meidän Talo

Olohuoneen ötökkävieraat

Meidän Talo

Kysymys:

Olohuoneemme lattialta on iltaisin löytynyt yksittäisiä kappaleita mustia, 13−14 mm ohuita ja pitkiä ötököitä. Niiden pää muistuttaa hieman muurahaisen päätä, ja jalkoja on kuusi. Karvattomassa ruumiissa on neljä osaa ja perä-osan kuoressa lisäksi poikittain kulkevia viiruja tai taitekohtia. Peräosassa on kaksi pientä, alle yhden millimetrin pituista piikkiä. Mitä kyseiset ötökät mahtavat olla?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyönteisen tunnistaminen kuvauksen perusteella on aina hieman hankalaa. Antamienne tuntomerkkien perusteella otukset muistuttavat eniten lyhytsiipisiä (Staphylinidae). Lyhytsiipiset ovat kovakuoriaisia, joita on Suomessa yli 900 lajia. Tälle heimolle tunnusomaista ovat lyhyet peitinsiivet, jotka jättävät suuren osan taipuisasta takaruumiista näkyviin. Lenninsiivet ovat hyvin kehittyneet ja levossa ne on laskostettu lyhyiden peitinsiipien alle. Isommat lajit ovat yleensä petoja tai raadonsyöjiä. Jalkoja on oikea määrä, musta värikin sopii, pää muistuttaa muurahaisen päätä, peräosassa on poikittaisia viiruja ja vielä alle millin mittaiset piikitkin löytyvät. Ongelma tunnistamisessa on vain se, että lyhytsiipiset ovat ulkona asustavia hyönteisiä. Kesäaikana ne saattavat hakeutua sisällekin. Ne eivät tee vahinkoa sisätiloissa, joten ulosheitto riittää torjunnaksi. Paras tapa saada hyönteisestä oikea määritys on lähettää ehjä näyte tai sitten hyvä valokuva. Kuvauksen perusteella tunnistus jää vähän arvailujen varaan.

Julkaistu: 13.2.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.