Meidän Mökki

Öljymaalia vai akrylaattia lautaverhoiluun?

Öljymaalia vai akrylaattia lautaverhoiluun?

Meidän Mökki

Kysymys:

Valitsenko lautaverhoilun maalaukseen öljymaalia vai akrylaattia?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Maalin valintaan vaikuttaa mahdollinen vanha maalipinta. Vanhan öljymaalin päälle voidaan maalata joko öljymaalilla tai vesiohenteisella akrylaattimaalilla. Vanha akrylaatti- tai lateksimaali huoltomaalataan aina akrylaatilla.

On pitkälti makuasia, valitseeko uuteen lautaverhoukseen akrylaatti- vai öljymaalin. Näillä kahdella ulkonäkö muuttuu eri tavalla vanhemmiten. Öljymaalilla maalatun rakennuksen eteläseinustat haalistuvat ja menettävät kiiltonsa vuosien kuluessa. Pinnasta tulee mattapintainen, ja siihen muodostuu jauhoava kerros. Värin haalistuminen näkyy voimakkaimmin tummissa ja kirkkaissa sävyissä. Akrylaattimaalilla tätä niin sanottua liituuntumista ei juuri tapahdu. Huoltoväli on molemmilla maalityypeillä suurinpiirtein sama.

Öljymaali imeytyy ja tarttuu tehokkaammin vanhaan, kuluneeseenkin puupintaan. Jos huoltomaalaus on venähtänyt ja sää on jo kuluttanut puupintaa, voidaan esimerkiksi pohjamaalaus tehdä öljypohjamaalilla ja pintamaalaus akrylaatilla. Tällöin yhdistetään öljymaalin hyvä imeytyvyys ja akrylaatin säänkesto.

Julkaistu: 4.8.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.