Viherpiha

Oksavaha runkovaurioihin

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Auttaako oksavaha runkovaurioihin?

Jänis on purrut kuorta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Puidenhoitajien mielipide oksavahoista ja niin sanotuista rungonsuojamaaleista (haavasuoja) on usein epäileväinen tai jopa kielteinen. Joissakin tutkimuksissa on osoitettu, että haavasuojakemikaali on haitannut puun omaa kylestymistä eli luonnollista kuoren umpeenkasvamista haavauman ympärille.

Kasvinsuojelullisessa mielessä olen sitä mieltä, että haava-ainetta on hyvä käyttää, jos rungon haavauma on iso. Esimerkiksi jäniksen syömävaurion jäljiltä puuaines on usein rosoinen ja kuori on syöty isolta pinnalta. Silloin puu on altis saamaan lahottajasieniä. Haava-aineet antavat pika-apua tähän tilanteeseen ja sulkevat lahottajasieniltä tien. Jos vaurio on pieni, on parasta vuolla puukolla kuoren reuna ehjäksi. Se edistää kylestymistä. Mutta jos vaurio on suuri, vuole rikkoutuneet kuoren reunat terävällä puukolla sileiksi ja levitä puuainekselle oksavahaa tai haavasuojaa.

Jos jänis on syönyt puunkuoren aivan ympäri rikki ja kuoriyhteys juuriston ja lehvästön välillä on estynyt, puu ei saa enää ravinteita ja vettä juuristosta. Puu on silloin menetetty.

Julkaistu: 9.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.