Viherpiha

Ojanpientare kauniiksi

Pentti Alanko

Hortonomi

Kysymys:

Miten kasvitan pensasaidan ja kadun välisen ojanpientareen?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Ojanpientare muuttuu helppohoitoiseksi, kun istutat siihen peittokasveja. Pensasaidan vuoksi ei kannata istuttaa kovin korkeita kasveja, koska ne varjostavat aidan alaosaa ja aiheuttavat sen kaljuuntumista. Kerran näin Enköpingin puutarhakaupungissa Ruotsissa, että leikatun lehtikuusiaidan vierelle kadun varteen oli istutettu tuoksukurjenpolvea (Geranium macrorrhizum). Se on runsaskukkainen peittokasvi ja kasvupaikan suhteen melko vaatimaton. Se peittää hyvin sille varatun paikan eikä yleensä leviä liikaa. Se näyttää menestyvän niin varjoisella kuin avoimellakin paikalla. Lisäksi siitä on olemassa erivärisiä lajikkeita, joista mielestäni valkokukkaiset ovat kauneimpia.

Eräällä tuttavallani on tuoksuorvokkia (Viola odorata) orapihlaja-aidan alla sekä aidan ja jalkakäytävän välissä. Se kukkii jo toukokuun alussa huumaavan tuoksuisin kukin. Tuoksuorvokki on hyvä kasvi myös siksi, että se peittää hyvin kasvupaikkansa eikä kasvata pitkiä versoja. Sen taimia voi olla vaikea löytää, kuten monia muitakin tuoksunsa vuoksi kasvatettavia kasveja, sillä ne eivät ole tällä hetkellä muodissa. Toinen käyttökelpoinen kasvi tällaisille paikoille on rönsyansikka (Waldsteinia ternata), joka kukkii etelässä jo toukokuun alkupuolella kirkkaan keltaisin kukin.

Aluksi voi hankkia muutaman taimen, sillä peittokasveja on helppo jakaa rönsyistä. Pian pensasaidan vierusta on muuttunut siistiksi ja näyttäväksi istutukseksi. Peittokasvien joukkoon voi istuttaa monia aikaisin keväällä kukkivia pienikasvuisia sipuli- ja mukulakasveja.

Pentti Alanko

Julkaistu: 3.4.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.