Meidän Mökki

Oikeus vesialueisiin jälkikäteen

Tapio Korhonen

Kysymys:

Ostin vuonna 1988 maatilan sukulaisiltani. Rosenlew-metsäyhtiö oli aiemmin tehdyssä kaupassa jättänyt luovuttamatta oikeudet yhteisiin vesialueisiin. Nykyisin ne ovat käsittääkseni UPM:llä. Voiko oikeuksia enää saada?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletan, että kyse on osuuksista yhteisiin vesialueisiin, joita tavallisesti tarvitaan kalastukseen. Metsäyhtiö on ehkä halunnut varmistaa puutavaran varastoinnin.

Kun yhtiöt ovat sulautuneet, vesialueosuudet ovat siirtyneet UPM-metsäyhtiölle, ellei niitä ole sitä ennen myyty edelleen. Olisi hyvä tietää, onko alun perin kaupattu määräala vai koko tila.

Osuudet yhteisiin vesialueisiin saattavat olla edelleen olemassa niin sanottuna haamutilana. Jos kauppa tehtiin määräalasta, osuudet voivat yhä kuulua myyjälle jääneeseen kantatilaan. On myös mahdollista, että osuudet on liitetty johonkin muuhun tilaan.

Vesiosuuksien perään kannattaa kysellä. Jos asia ratkeaa teille suotuisasti, vesialueosuuksien siirto omistukseenne tapahtuu kiinteistökaupan määrämuotoa noudattaen.

Julkaistu: 14.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.