Viherpiha

Ohdakkeen torjunta nurmikolta

Mainos

Miten poistan ohdakkeet nurmikosta?

Teksti Pertti Rajala

Asiantuntija vastaa:

Ohdakkeet ovat hankalia monivuotisia rikkakasveja. Niillä on paksuhko juurakko, joka talvehtii. Lisäksi ne siementävät runsaasti.

Ohdakkeita voi tukahduttaa kasvien kilpailulla. Kun nurmikko on tiheä, muiden kasvien on vaikea vallata siitä kasvutilaa. Nurmikon leikkaaminen antaa kuitenkin ohdakkeelle kilpailuvaltin, ja uudet versot kasvavat nopeasti juurakoista.

Ohdakkeet kasvavat usein pesäkemäisesti, joten voit kokeilla niihin nurmikolle tarkoitettua rikkahävitettä. Sprayvalmisteena löytyy esimerkiksi nurmikon voikukkahävite Toxan, joka tehoaa hyvin myös ohdakkeisiin. Parhaan tehon saat, kun ruiskutat rikat niiden ollessa mahdollisimman nuoria.

Toukokuun puoliväli tai toukokuun loppu on usein paras hetki, riippuen kevään aikaisuudesta. Kun kasveissa on muutama kasvulehti, ne ovat herkimmillään valmisteen teholle. Jos nurmikolla on vain muutamia kymmeniä ohdakkeita, kaiva juurakot ylös ja hävitä ne.

 

Julkaistu: 1.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä