Viherpiha

Nurmikon talvituhot

Mainos

Jääpolte tuhosi kaksi vuotta sitten perustamamme keskipihan nurmikon. Leikimme lasten kanssa lumen päällä talvella. Nyt olemme kylväneet apulantaa ja uuden nurmen sekä kastelleet pihaa. Nurmen kasvu ontuu edelleen, ja lisäksi maahan on ilmaantunut ohutta sammalta. Mikä on nyt paras toimenpide? Pitäisikö laittaa ohut multakerros ja kylvää kokonaan uusi nurmi vai onko jotain muuta tehtävissä?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:


Viime talvi koetteli nurmikoita, koska maa ei lämpimän sään vuoksi jäätynyt kunnolla. Näin kävely ja lasten leikit tiivistivät nurmikkoa tavallista enemmän. Voi olla, että kylvämänne siemenet ovat jääneet kulottuneen nurmikon päälle, eivätkä ole päässeet kosketuksiin maan kanssa.


Nurmikon aukkopaikat kannattaa paikata loppukesällä elokuussa. Maan pintakerros on syytä rikkoa rautaharavalla tai talikolla möyhimällä, jolloin tiivistynyt maa kuohkeutuu. Toimenpide torjuu myös sammalta, joka ilmestyy tiivistyneeseen maahan. Pinnalle kannattaa levittää kerros uutta multaa, jotta mahdolliset painaumat tasoittuvat.


Multa tasoitellaan haravalla. Mullan pinnan voi vielä tiivistää taputtelemalla, jotta siemenet saavat kosketuksen maahan. Siemenet kylvetään mullokseen. Nurmikkoa kastellaan niin usein, että maa pysyy kosteana, kunnes ruoho orastaa.


Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 30.6.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä